Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Koszyczki z ziemniaków

Przyozdobić pietruszką

Składniki:

przecier pomidorowy, 2 dag

mleko, 0.5 szkl.

masło, 2 dag

ziemniak, 50 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, odcedzić, utłuc, wymieszać z masłem surowym, dodając tyle mleka, aby powstało gęste puree, wyrobić je na ogniu. Masę ziemniaczaną podzielić na trzy części: jedną pozostawić białą, do dru­giej dodać żółtka surowe, wymieszać, do trzeciej dodać tyle powidełek po­midorowych, aby się silnie zabarwiły, wymieszać. Miazgę ziemniaczaną wyciskać przez szeroką, karbowaną szprycę, układająctrzy warstwy, jedną na drugiej, na podstawie o kształcie małego okrągłego obwarzanka (5 cm średnicy). Koszyczki wyciskać wprost na ogrzany półmisek, kolejno trzema kolorami i napełniać ugotowanymi jarzynami: białą marchewką, kalafiorami, żółtą brukselką; powierzchnię skropić masłem. Napełnione koszyczki wsunąć do nagrzanego piekarnika, silnie ogrzać, wy­jąć w ostatniej chwili przed podaniem, posypać zielonym koperkiem lub pietruszką.