Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kapusta włoska „parzybroda".Podawać z chlebem. |
mąka , 3 dag
pieprz, 1 szczypta
ząbek czosnku, 1 szt.
kapusta włoska, 75 dag
woda, 1 szkl.
ziemniak, 50 dag
słonina, 8 dag
Kapustę oczyścić, pokrajać w dużą kostkę, zalać wrzącą wodą, zagotować i odcedzić. Do kapusty dodać obrane i pokrajane ziemniaki, wrzącą wodę i powoli ugotować w odkrytym naczyniu. Sporządzić zasmażkę: wytopić słoninę lub masło, dodać mąkę, podsmażyć, podprawę wlać do miękkich warzyw, dodać soli i pieprzu do smaku, zagotować. Przed wydaniem dodać roztartego czosnku. Wodę odcedzoną z parzenia kapusty dodać do zupy.