Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kapusta włoska „parzybroda".

Podawać z chlebem.

Składniki:

mąka , 3 dag

pieprz, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

kapusta włoska, 75 dag

woda, 1 szkl.

ziemniak, 50 dag

słonina, 8 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, pokrajać w dużą kostkę, zalać wrzącą wodą, zagotować i odcedzić. Do kapusty dodać obrane i pokrajane ziemniaki, wrzącą wodę i powoli ugotować w odkrytym naczyniu. Sporządzić zasmażkę: wytopić słoninę lub masło, dodać mąkę, podsmażyć, podprawę wlać do miękkich warzyw, dodać soli i pieprzu do smaku, zagotować. Przed wydaniem dodać roztartego czosnku. Wodę odcedzoną z parzenia kapusty dodać do zupy.