Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kapusta kiszona z grzybamiDo soku dodać trochę wody i cukru i zaraz podać do wypicia. |
kapusta kiszona, 1 kg
świeży grzyb, 3 dag
tłuszcz, 4 dag
kminek, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szczypta
cebula, 4 dag
mąka , 3 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Grzyby opłukać w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną, jeżeli bardzo kwaśna, odcisnąć, przekrajać parązalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu, przyprawy oraz grzyby i ugotować na silnym ogniu, bez przykrycia. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wsypać mąkę, zrumienić najasny kolor. Zasmażką wymieszać z kapustą, dodać soli i pieprzu do smaku, zagotować. Grzyby pokrajać drobno, włożyć do kapusty. Podawać z ziemniakami do ryby smażonej lub jako danie jarskie ziemniakami, kluskami ziemniaczanymi.