Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami

Najlepiej użyć Antonówek

Składniki:

czerwona kapusta, 1.25 kg

jabłko, 30 dag

cebula, 5 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 5 dag

mąka , 6 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę obrać, opłukać, poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Stopić tłuszcz, wsypać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać, zagotować, dodać soli, kwasku i cukru do smaku. Jabłka opłukać, zetrzeć, dodać do ugotowanej kapusty, podprawić ją zasmażką, dodać soli i cukru do smaku; zagotować.