Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kapusta czerwona zasmażana z jabłkamiNajlepiej użyć Antonówek |
czerwona kapusta, 1.25 kg
jabłko, 30 dag
cebula, 5 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 5 dag
mąka , 6 dag
Kapustę obrać, opłukać, poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Stopić tłuszcz, wsypać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać, zagotować, dodać soli, kwasku i cukru do smaku. Jabłka opłukać, zetrzeć, dodać do ugotowanej kapusty, podprawić ją zasmażką, dodać soli i cukru do smaku; zagotować.