![]() |
Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kapusta biała zasmażanaBardzo dobra do mięs |
kapusta cukrowa, 1.25 kg
cebula, 5 dag
kminek, 1 szczypta
tłuszcz, 5 dag
mąka , 5 dag
sól, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
Kapustę ugotować, jak podano w przepisie na kapustę białą ze śmietaną i jabłkami. Sporządzić zasmażkę, cebulę lekko podsmażyć z tłuszczem; na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, mieszając zrumienić do złotego zabarwienia, wlać do kapusty, posolić, dodać kwasku i cukru do smaku. Podawać do potraw z mięsa wieprzowego i wołowego lub jako drugie danie jarskie z ziemniakami.