Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kapusta biała zasmażana

Bardzo dobra do mięs

Składniki:

kapusta cukrowa, 1.25 kg

cebula, 5 dag

kminek, 1 szczypta

tłuszcz, 5 dag

mąka , 5 dag

sól, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kapustę ugotować, jak podano w przepisie na kapustę białą ze śmietaną i jabłkami. Sporządzić zasmażkę, cebulę lekko podsmażyć z tłuszczem; na tłuszcz z ce­bulą wsypać mąkę, mieszając zrumienić do złotego zabarwienia, wlać do kapusty, posolić, dodać kwasku i cukru do smaku. Podawać do potraw z mięsa wieprzowego i wołowego lub jako drugie danie jarskie z ziemniakami.