Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kapusia biała ze śmietaną i jabłkamiTak samo sporządza się kapustę białą ze śmietaną bez jabłek. |
cukier, 1 szczypta
jabłko, 30 dag
mąka , 2 dag
śmietana, 20 dag
tłuszcz, 2 dag
cebula, 2 dag
sól, 1 kg
Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować drobno; cebulę drobno pokrajać, zalać 1/4 l wrzącej wody, dodać trochę tłuszczu, część cebuli, kminku i ugotować na silnym ogniu, bez przykrycia. Jabłka umyć i nie obierając utrzeć na tarce, włożyć do miękkiej kapusty, podprawić ją śmietaną i mąką, dodać soli i cukru do smaku. Podawać z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.