Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kapusia biała ze śmietaną i jabłkami

Tak samo sporządza się kapustę białą ze śmietaną bez jabłek.

Składniki:

cukier, 1 szczypta

jabłko, 30 dag

mąka , 2 dag

śmietana, 20 dag

tłuszcz, 2 dag

cebula, 2 dag

sól, 1 kg

Sposób przygotowania:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować drobno; cebulę drobno pokrajać, zalać 1/4 l wrzącej wody, dodać trochę tłuszczu, część cebuli, kminku i ugotować na silnym ogniu, bez przykrycia. Jabłka umyć i nie obierając utrzeć na tarce, włożyć do miękkiej kapusty, podprawić ją śmietaną i mąką, dodać soli i cukru do smaku. Podawać z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.