Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kalarepa oprószana

Podawać z posypanym koperkiem.

Składniki:

posiekany koper, 1 łyżecz.

masło, 4 dag

mąka , 1 dag

woda, 0.5 l

cukier, 1 szczypta

kalarepa, 75 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kalarepę opłukać, stare liście odrzucić. Odciąć wierzchołek wraz z listeczkami, resztę obrać ze skórki, pokrajać w kostkę; wierzchołek wraz z listeczkami grubo posiekać. Zalać wrzącą wodą, dodać trochę masła i ugotować na silnym ogniu, bez przykrycia. Po ugotowaniu odlać wywar do garnuszka, kalarepkę oprószyć mąką, wymieszać z wywarem, zagotować, dodać soli i cukru do smaku, dodać resztę surowego masła i posypać koperkiem.