Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kalafior z szynką zapiekany pod beszamelem

Podawać z makaronem.

Składniki:

śmietana, 20 dag

sól, 1 szczypta

żółtka, 2 szt.

szynka gotowana, 15 dag

bułka tarta , 2 dag

masło, 4 dag

kalafior, 2 szt.

mleko, 3 łyżk.

cukier, 3 dag

mąka , 6 dag

Sposób przygotowania:

Kalafiory ugotować, sporządzić sos i bułeczkę z masłem tak, jak podane w poprzednim przepisie. Szynkę zemleć. Ugotowane kalafiory wyłożyć na okrągły ogniotrwały półmisek, posypać zmieloną szynką i obłożyć połową sosu. Drugą połowę sosu nieco rozrzedzić i oblać kalafior tak, aby część sosu spłynęła na półmisek. Powierzchnię kalafiora skropić masłem z bułeczką, zapiec i wydać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał.