Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kalafior z szynką zapiekany pod beszamelemPodawać z makaronem. |
śmietana, 20 dag
sól, 1 szczypta
żółtka, 2 szt.
szynka gotowana, 15 dag
bułka tarta , 2 dag
masło, 4 dag
kalafior, 2 szt.
mleko, 3 łyżk.
cukier, 3 dag
mąka , 6 dag
Kalafiory ugotować, sporządzić sos i bułeczkę z masłem tak, jak podane w poprzednim przepisie. Szynkę zemleć. Ugotowane kalafiory wyłożyć na okrągły ogniotrwały półmisek, posypać zmieloną szynką i obłożyć połową sosu. Drugą połowę sosu nieco rozrzedzić i oblać kalafior tak, aby część sosu spłynęła na półmisek. Powierzchnię kalafiora skropić masłem z bułeczką, zapiec i wydać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał.