Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kalafiory w sosie śmietanowymPodawać z makaronem. |
kalafior, 2 szt.
mleko, 3 łyżk.
cukier, 3 dag
masło, 6 dag
mąka , 6 dag
śmietana, 20 dag
sól, 1 szczypta
żółtka, 2 szt.
bułka tarta , 2 dag
ementaler, 2 dag
Kalafior opłukać, oczyścić, pozostawiając wrastające listki, nadciąć głąb do środka. Zagotować wodę z mlekiem, solą i cukrem, włożyć całą różę głąbem na dół, ugotować do miękkości w odkrytym naczyniu. Sporządzić sos: masło stopić, wymieszać z mąką, podsmażyć, odstawić, rozprowadzić śmietaną i wywarem z kalafiora, mieszając zagotować, dodać sól, wymieszać iż żółtkami surowymi. Zrumienić bułeczkę (utrzeć ser). Ugotowany kalafior odcedzić (wywar użyć do zupy), wyłożyć w całości na okrągły półmisek ogniotrwały, oblać sosem (posypać serem) polać masłem z bułeczką. Wstawić do piekarnika, zapiec. Kalafior podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał.