Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kalafiory w sosie śmietanowym

Podawać z makaronem.

Składniki:

kalafior, 2 szt.

mleko, 3 łyżk.

cukier, 3 dag

masło, 6 dag

mąka , 6 dag

śmietana, 20 dag

sól, 1 szczypta

żółtka, 2 szt.

bułka tarta , 2 dag

ementaler, 2 dag

Sposób przygotowania:

Kalafior opłukać, oczyścić, pozostawiając wrastające listki, nadciąć głąb do środka. Zagotować wodę z mlekiem, solą i cukrem, włożyć całą różę głąbem na dół, ugotować do miękkości w odkrytym naczyniu. Sporządzić sos: masło stopić, wymieszać z mąką, podsmażyć, odstawić, rozprowadzić śmietaną i wywarem z kalafiora, mieszając zagotować, dodać sól, wymieszać iż żółtkami surowymi. Zrumienić bułeczkę (utrzeć ser). Ugotowany kalafior odcedzić (wywar użyć do zupy), wyłożyć w całości na okrągły półmisek ogniotrwały, oblać sosem (posypać serem) polać masłem z bułeczką. Wstawić do piekarnika, zapiec. Kalafior podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał.