![]() |
Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kabaczki osmażane w sosie pomidorowymPodawać na gorąco z ziemniakami lub ryżem. |
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
pomidor, 50 dag
cebula, 10 dag
tłuszcz, 7 dag
mąka , 2 dag
kabaczek, 1 kg
Kabaczki opłukać, obrać, pokrajać w krążki l cm grubości, oprószyć solą, pieprzem i mąką i osmażyć na tłuszczu z obydwu stron. Pomidory opłukać, pokrajać na części, cebulę drobno pokrajać, skropić wrzącą wodą, ugotować z pomidorami, przetrzeć. Sporządzić sos: do tłuszczu ze smażenia dodać resztę mąki, podsmażyć ją, sos rozprowadzić przetartymi pomidorami, zagotować mieszając, dodać soli i cukru do smaku. Do sosu włożyć osmażone kabaczki, powoli raz zagotować na brzegu kuchni lub na płytce azbestowej, kabaczki miękną bardzo szybko.