Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kabaczki osmażane w sosie pomidorowym

Podawać na gorąco z ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

pomidor, 50 dag

cebula, 10 dag

tłuszcz, 7 dag

mąka , 2 dag

kabaczek, 1 kg

Sposób przygotowania:

Kabaczki opłukać, obrać, pokrajać w krążki l cm grubości, oprószyć solą, pieprzem i mąką i osmażyć na tłuszczu z obydwu stron. Pomidory opłukać, pokrajać na części, cebulę drobno pokrajać, skropić wrzącą wodą, ugotować z pomidorami, przetrzeć. Sporządzić sos: do tłuszczu ze smażenia dodać resztę mąki, podsmażyć ją, sos rozprowadzić przetartymi pomidorami, zagotować mieszając, dodać soli i cukru do smaku. Do sosu włożyć osmażone kabaczki, powoli raz zagotować na brzegu kuchni lub na płytce azbestowej, kabaczki miękną bardzo szybko.