Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Jarmuż z marchwiąPodawać z ziemniakami. |
jarmuż, 50 dag
marchew, 40 dag
woda, 3 szkl.
wędzona słonina, 5 dag
mąka , 5 dag
mleko, 1 szkl.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych okach, zalać wrzącą wodą i szybko ugotować pod przykryciem odparowując wywar. Jarmuż starannie opłukać, wyciąć grube nerwy liściowe i odrzucić wraz z ogonkami liściowymi. Listki zalać wrzącą wodą i ugotować mieszając kilkarazy, aby równo gotowały się. Miękki jarmuż odcedzić i szybko drobniutko posiekać. Sporządzić zasmażkę ze słoniny i mąki, rozprowadzić ją mlekiem i wywarem z marchwi, zagotować. Do zasmażki dodać ugotowany i posiekany jarmuż i (marchew, przyprawić solą i cukrem i mieszając zagotować.