Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Jarmuż z jabłkami

Podawać jako dodatek do mięsa, gorącej kiełbasy itp.

Składniki:

jarmuż, 70 dag

jabłko, 30 dag

słonina, 5 dag

mąka , 5 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Młode liście jarmużu bardzo starannie opłukać, wyciąć grube nerwy i odrzucić wraz z ogonkami liściowymi. Jarmuż przekrajać kilka razy, zalać gorącą wodą i ugotować odwracając liście, aby się równo ugotowały. Ugotowany jarmuż odcedzić, posiekać drobniutko. Przygotować jasno zrumienioną zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i wywarem z jarmużu, włożyć jarmuż i szybko zagotować mieszając. Jabłka opłukać, nie obierając zetrzeć na tarce, włożyć do jarmużu, mieszając kilka razy zagotować. Do jarmużu dodać soli i cukru do smaku.