![]() |
Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Jarmuż z jabłkamiPodawać jako dodatek do mięsa, gorącej kiełbasy itp. |
jarmuż, 70 dag
jabłko, 30 dag
słonina, 5 dag
mąka , 5 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Młode liście jarmużu bardzo starannie opłukać, wyciąć grube nerwy i odrzucić wraz z ogonkami liściowymi. Jarmuż przekrajać kilka razy, zalać gorącą wodą i ugotować odwracając liście, aby się równo ugotowały. Ugotowany jarmuż odcedzić, posiekać drobniutko. Przygotować jasno zrumienioną zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i wywarem z jarmużu, włożyć jarmuż i szybko zagotować mieszając. Jabłka opłukać, nie obierając zetrzeć na tarce, włożyć do jarmużu, mieszając kilka razy zagotować. Do jarmużu dodać soli i cukru do smaku.