Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Fasola szparagowa ze śmietaną

Podawać z jajami sadzonymi i ziemniakami lub kaszą krakowską.

Składniki:

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

woda, 0.5 l

mąka , 2 dag

cebula, 3 dag

fasola szparagowa, 1 dag

sól, 1 szczypta

śmietana, 20 dag

tłuszcz, 2 dag

Sposób przygotowania:

Fasolę opłukać (jeżeli potrzeba, obrać z włókien), pokrajać na małe, ukośne kawałki; pokrajać cebulę, dodać do fasolki, zalać wrzącą wódą, dodać tłuszcz i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawę wlać do ugotowanej fasoli, mie­szając zagotować, posolić (dodać kwasku do smaku).