Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Kura w rosole czyli zwykły rosół

Ciepły rosół powinien być sprzedawany na receptę.

idealne dla dzieci

Składniki:

liście laurowe, 5 g

ziele angielskie ziarnka, 5 g

por, 1 g

seler, 1 g

pietruszka, 2 szt.

marchew, 2 szt.

sól spożywcza, 15 g

kura, 2500 g

cebula, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Kurę pokroić na drobniejsze części. Obmyć w zimnej wodzie, usunąć błony, zalać zimną wodą razem z szyjką i podrobami, dodać sól, warzywa i przyprawy i przypaloną na ogniu cebulę; gotować tak długo, aż mięso oddziela się od kości - im dłużej tym lepiej na wolnym ogniu. Po ugotowaniu podzielić tuszkę na części i układać na talerzach, zalać rosołem i podawać razem z makaronem lub kluseczkami z ryżu.