Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Kura w rosole czyli zwykły rosółCiepły rosół powinien być sprzedawany na receptę. |
idealne dla dzieci
liście laurowe, 5 g
ziele angielskie ziarnka, 5 g
por, 1 g
seler, 1 g
pietruszka, 2 szt.
marchew, 2 szt.
sól spożywcza, 15 g
kura, 2500 g
cebula, 1 szt.
Kurę pokroić na drobniejsze części. Obmyć w zimnej wodzie, usunąć błony, zalać zimną wodą razem z szyjką i podrobami, dodać sól, warzywa i przyprawy i przypaloną na ogniu cebulę; gotować tak długo, aż mięso oddziela się od kości - im dłużej tym lepiej na wolnym ogniu. Po ugotowaniu podzielić tuszkę na części i układać na talerzach, zalać rosołem i podawać razem z makaronem lub kluseczkami z ryżu.