Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Dynia w sosie paprykowym.

Podawać z ziemniakami.

Składniki:

ząbek czosnku, 1 szt.

mielona papryka, 1 szczypta

śmietana, 20 dag

cebula, 6 dag

słonina, 8 dag

woda, 0.5 szkl.

dynia, 1 kg

Sposób przygotowania:

Dynię obrać, pokrajać na małe kawałki w poprzek, zalać wrzącą wodą, i dodać część wytopionej słoniny i powoli ugotować pod przykryciem. Sporządzić sos: słoninę wytopić, dodać drobno pokrajaną cebulę i udusić do miękkości, dodać mąkę i podsmażyć nieco; do zasmażki dodać wywardyni i śmietanę. Zasmażkę mieszając rozgotować na gęsty sos. Do ugotowanej dyni dodać sos; jeżeli potrzeba, rozrzedzić potrawę gorącą wodą; dodać soli i papryki do smaku (oraz roztarty czosnek), mieszając zagotować.