![]() |
Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Dynia z pomidoramiInna wersja wykorzystania dyni |
dynia, 80 dag
mąka , 3 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
pomidor, 50 dag
słonina, 5 dag
Dynię obrać, pokrajać wzdłuż i na małe kawałki w poprzek, zalać wrzącą wodą, dodać część tłuszczu i powoli ugotować. Sporządzić sos: słoninę wytopić, dodać drobno pokrajaną cebulę i udusić ją do miękkości, dodać mąkę i podsmażyć nieco; do zasmażki dodać wywar z dyni i śmietanę. Zasmażkę mieszając rozgotować na gęsty sos. Pomidory umyć, pokrajać każdy na kilka cząstek.Do miękkiej dyni dodać sos, pomidory, soli, pieprzu i cukru do smaku; mieszając zagotować. Podawać z ziemniakami. Potrawę tę można też przyrządzić dodając zamiast świeżych pomidorów — koncentrat pomidorowy.