Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Bukiet z warzyw wiosennychBukiet z warzyw można podawać z jajami (sadzonymi lub jajecznicą). |
sól, 1 szczypta
cukier, 4 dag
pomidor, 10 dag
koperek, 1 szt.
masło, 7 dag
bułka tarta , 2 dag
ziemniak, 30 dag
kalafior, 50 dag
fasola szparagowa, 30 dag
marchew, 30 dag
Wszystkie warzywa opłukać, oczyścić i nie krając ugotować każdy gatunek osobno, wkładając na wrzącą, osoloną i cukrzoną wodą; odcedzić, osączyć i przed podaniem ułożyć gatunkami na gorącym okrągłym półmisku. Bułeczką zrumienić, masło stopić, gorące warzywa skropić masłem, sypać bułeczką, ziemniaki skropić masłem i posypać koperkiem. Warzywa przybrać krążkami lub ćwiartkami pomidorów i listkami sałaty.