Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Bukiet z warzyw wiosennych

Bukiet z warzyw można podawać z jajami (sadzonymi lub jajecznicą).

Składniki:

sól, 1 szczypta

cukier, 4 dag

pomidor, 10 dag

koperek, 1 szt.

masło, 7 dag

bułka tarta , 2 dag

ziemniak, 30 dag

kalafior, 50 dag

fasola szparagowa, 30 dag

marchew, 30 dag

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa opłukać, oczyścić i nie krając ugotować każdy gatunek osobno, wkładając na wrzącą, osoloną i cukrzoną wodą; odcedzić, osączyć i przed podaniem ułożyć gatunkami na gorącym okrągłym półmisku. Bułeczką zrumienić, masło stopić, gorące warzywa skropić masłem, sypać bułeczką, ziemniaki skropić masłem i posypać koperkiem. Warzywa przybrać krążkami lub ćwiartkami pomidorów i listkami sałaty.