Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Brukiew zasmażanaSól i cukier do smaku |
sól, 1 szczypta
cukier, 2 dag
mąka , 3 dag
mleko, 0.5 szkl.
masło, 1.2 kg
Brukiew opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Pokrajaną brukiew zalać wrzącą wodą, dodać trochę mleka i tłuszczu, zagotować na silnym ogniu, odsunąć i gotować w odkrytym naczyniu do miękkościw miarę potrzeby dolewać po trochu wrzącej wody; gdy brukiew jestna wpół ugotowana, dodać mleko. Wywaru ma pozostać tylko tyle, iletrzeba do sosu. Gdy brukiew jest już miękka, sporządzić zasmażkę: mąkę zrumienić lekko tłuszczem, wlać do wrzącej brukwi mieszając, aby nie powstały kluski, prawić solą i cukrem do smaku.