Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kabaczki z pomidorami

Podawać na zimno z pieczywem

Liczba porcji: jedna

Składniki:

natka pietruszki, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

olej, 1 łyżecz.

pomidor, 12 dag

kabaczek, 15 dag

Sposób przygotowania:

Kabaczek opłukać, obrać, ukrajać l gruby krążek. Pomidory opłukać, sparzyć, zalać kilkoma łyżkami wody, ugotować, przetrzeć, dodać soli i cukru. Zagotować w małym rondelku. Do pomidorów włożyć kabaczek i powoli ugotować go, przewracając na drugą stronę, aby szybko dogotował się. Wy­łożyć na talerz, sos wymieszać z oliwą i polać nim kabaczek. Powierzchnię posypać koperkiem. Podawać na gorąco z ryżem, drobnym makaronem lub ziemniakami, albo na zimno z pieczywem.