Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Sałatka z czerwonej papryki po włosku

Sałatka ma mieć ostry, słodko-kwaśny smak

Składniki:

cebula, 10 dag

woda, 0.5 szkl.

papryka czerwona, 5 szt.

olej sojowy, 3 dag

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie, 1 szt.

przecier pomidorowy, 4 dag

Sposób przygotowania:

Paprykę opłukać, wyciąć piętką z nasionami, przekrajać wzdłuż 3 razy i pokrajać w poprzeczne paski. Cebulę pokrajać w cienkie krążki, wymieszać z papryką, zalać wrzącą wodą, dodać liść bobkowy, olej i udusić do miękkości. Paprykę pasteryzowaną pokrajać, włożyć do ugotowanej już cebuli. Do miękkiej papryki włożyć przecier pomidorowy, dodać sól, cukier, zmiaż­dżone ziele angielskie i, jeżeli potrzeba, trochę zakwasić. Wszystko razem zagotować i ostudzić. Sałatka ma mieć ostry, słodkokwaśny smak.