Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Sałatka z czerwonej papryki po włoskuSałatka ma mieć ostry, słodko-kwaśny smak |
cebula, 10 dag
woda, 0.5 szkl.
papryka czerwona, 5 szt.
olej sojowy, 3 dag
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szt.
przecier pomidorowy, 4 dag
Paprykę opłukać, wyciąć piętką z nasionami, przekrajać wzdłuż 3 razy i pokrajać w poprzeczne paski. Cebulę pokrajać w cienkie krążki, wymieszać z papryką, zalać wrzącą wodą, dodać liść bobkowy, olej i udusić do miękkości. Paprykę pasteryzowaną pokrajać, włożyć do ugotowanej już cebuli. Do miękkiej papryki włożyć przecier pomidorowy, dodać sól, cukier, zmiażdżone ziele angielskie i, jeżeli potrzeba, trochę zakwasić. Wszystko razem zagotować i ostudzić. Sałatka ma mieć ostry, słodkokwaśny smak.