Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Sałatka bułgarska z oliwąGliuwecz |
gliuwecz, 1 szt.
oliwa, 3 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
woda, 1 szkl.
Sałatkę wyjąć z pudełka, nie rozmrażając włożyć do rondelka, zalać wrzącą wodą i ugotować dodając przy końcu soli i cukru do smaku. Wywaru w sałatce musi pozostać tyle, aby sałatka była mocno wilgotna. Warzywa ostudzić, pokrajać na niezbyt drobne kawałki. Jeżeli potrzeba, dokwasić (jabłkiem, sokiem z cytryny itp.), wyłożyć na salaterkę i skropić oliwą lub olejem sojowym, arachidowym itp. Pomiędzy warzywami w tej sałatce znajduje się zawsze mały zielony strąk papryki przyprawowej. Jeżeli nie odpowiada nam ostry, piekący smak papryki, należy strąk ten usunąć przed zagotowaniem warzyw.