Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Sałatka bułgarska z oliwą

Gliuwecz

Składniki:

gliuwecz, 1 szt.

oliwa, 3 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

woda, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Sałatkę wyjąć z pudełka, nie rozmrażając włożyć do rondelka, zalać wrzącą wodą i ugotować dodając przy końcu soli i cukru do smaku. Wywaru w sałatce musi pozostać tyle, aby sałatka była mocno wilgotna. Warzywa ostudzić, pokrajać na niezbyt drobne kawałki. Jeżeli potrzeba, dokwasić (jabłkiem, sokiem z cytryny itp.), wyłożyć na salaterkę i skropić oliwą lub olejem sojowym, arachidowym itp. Pomiędzy warzywami w tej sałatce znajduje się zawsze mały zielony strąk papryki przyprawowej. Jeżeli nie odpowiada nam ostry, piekący smak papryki, należy strąk ten usunąć przed zagotowaniem warzyw.