Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Sałatka z ziemniaków ze szczypiorkiem, koprem i zieloną piet

Sałatkę przybrać rzodkiewką

Składniki:

ziemniak, 75 dag

posiekany koper, 1 łyżk.

szczypiorek, 1 łyżk.

natka pietruszki, 1 łyżk.

rzodkiew, 4 szt.

sól, 1 szczypta

ocet, 1 łyżecz.

cukier, 1 szczypta

olej, 3 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, ugotować. Koperek, szczypiorek i zieloną pietruszkę opłukać, drobno posiekać. Rzodkiewkę opłukać, odciąć stare listki. Ziemniaki pokrajać w kostkę, wymieszać z koperkiem, szczypiorkiem i zielona pietruszką, dodać do smaku soli, octu i cukru (skropić olejem).