Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Sałatka z ziemniaków ze szczypiorkiem, koprem i zieloną pietSałatkę przybrać rzodkiewką |
ziemniak, 75 dag
posiekany koper, 1 łyżk.
szczypiorek, 1 łyżk.
natka pietruszki, 1 łyżk.
rzodkiew, 4 szt.
sól, 1 szczypta
ocet, 1 łyżecz.
cukier, 1 szczypta
olej, 3 dag
Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, ugotować. Koperek, szczypiorek i zieloną pietruszkę opłukać, drobno posiekać. Rzodkiewkę opłukać, odciąć stare listki. Ziemniaki pokrajać w kostkę, wymieszać z koperkiem, szczypiorkiem i zielona pietruszką, dodać do smaku soli, octu i cukru (skropić olejem).