Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Sałatka z warzyw mieszanych ze śmietaną i musztardąUdekorować natką |
natka pietruszki, 1 szt.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 15 dag
cebula, 3 dag
ogórek kiszony, 1 szt.
jabłko, 1 szt.
seler, 5 dag
kapusta włoska, 25 dag
pietruszka, 10 dag
marchew, 25 dag
fasola, 10 dag
ziemniak, 25 dag
Fasolę opłukać, namoczyć na noc; następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Wywar zużyć do zupy. Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, ugotować. Oczyścić, ugotować warzywa (lub zużyć warzywa z wywaru na zupę). Pokrajać ugotowane warzywa w paski, ziemniaki w kostkę. Ogórek i jabłko, nie obierając, zetrzeć ona tarce o grubych okach. Pokrajać drobno cebulę. Do warzyw dodać pokrajaną zieleninę, śmietanę, musztardę, sól i cukier do smaku.