Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Sałatka z warzyw mieszanych ze śmietaną i musztardą

Udekorować natką

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

śmietana, 15 dag

cebula, 3 dag

ogórek kiszony, 1 szt.

jabłko, 1 szt.

seler, 5 dag

kapusta włoska, 25 dag

pietruszka, 10 dag

marchew, 25 dag

fasola, 10 dag

ziemniak, 25 dag

Sposób przygotowania:

Fasolę opłukać, namoczyć na noc; następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Wywar zużyć do zupy. Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, ugotować. Oczyścić, ugotować warzywa (lub zużyć warzywa z wywaru na zupę). Pokrajać ugotowane warzywa w paski, ziemniaki w kostkę. Ogórek i jabłko, nie obierając, zetrzeć ona tarce o grubych okach. Pokrajać drobno cebulę. Do warzyw dodać pokrajaną zieleninę, śmietanę, musztardę, sól i cukier do smaku.