Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Sałatka z fasoli z musztardą

Sałatka ma być ostra w smaku i mocno wilgotna.

Składniki:

fasola, 50 dag

sól, 1 szczypta

woda, 1.5 l

cebula, 5 dag

musztarda, 3 dag

cukier, 1 szczypta

olej, 3 dag

Sposób przygotowania:

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie i na­stępnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której była na­moczona; po ugotowaniu wywar odcedzić, zużyć do zupy. W misce utrzeć musztardę dolewając do niej olej. Pokrajać drobno cebulę. Wymieszać sos z fasolą i cebulą, dodać soli, kwasku cytrynowego i cukru do smaku, wymieszać; jeżeli potrzeba, rozrzedzić wywarem z fasoli.