Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Sałatka z jarmużuTrochę jarmużu |
cebula, 50 dag
jabłko, 12 dag
ogórek , 10 dag
śmietana, 10 dag
jajka, 2 szt.
sól, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
Obciąć liście jarmużu od ogonków liściowych i grubych nerwów: starannie umyć, zalać wrzącą wodą i na pół ugotować. Jaja ugotować, obrać ze skorupki, pokrajać w drobną kostkę. Jabłka umyć, zetrzeć na grubej tarce wraz ze skórką i ogórkiem kiszonym. Cebulę drobno pokrajać. Jarmuż poszatkować. Warzywa wymieszać, dodać śmietany, soli i cukru do smaku (jeżeli potrzeba — dokwasić), posypać drobno pokrajanymi jajami.