Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Sałatka z jarmużu

Trochę jarmużu

Składniki:

cebula, 50 dag

jabłko, 12 dag

ogórek , 10 dag

śmietana, 10 dag

jajka, 2 szt.

sól, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Obciąć liście jarmużu od ogonków liściowych i grubych nerwów: starannie umyć, zalać wrzącą wodą i na pół ugotować. Jaja ugotować, obrać ze skorupki, pokrajać w drobną kostkę. Jabłka umyć, zetrzeć na grubej tarce wraz ze skórką i ogórkiem kiszonym. Cebulę drobno pokrajać. Jarmuż poszatkować. Warzywa wymieszać, dodać śmietany, soli i cukru do smaku (jeżeli po­trzeba — dokwasić), posypać drobno pokrajanymi jajami.