Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875)

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Składniki:

jelito cienkie, 50 g

saletra, 10 g

czosnek, 2 szt.

majeranek, 1 łyżk.

pieprz, 10 g

cebula, 2 kg

pochwiak okazały, 2 kg

smardz stożkowaty, 100 g

karkówka, 500 g

Sposób przygotowania:

Mięso musi być zarówno tłuste (karkówka) jak i chude (jakaś chuda wieprzowina) pokrajać w drobną kostkę. Pieprz utłuc, lub zemleć, ma­jeranek drobno pokruszyć, cebulę utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę, saletrę zmieszać z solą. Wszystkie składniki do­brze wymieszać i wyrabiać, dolewając stopniowo wodę. Wody wlać tylko tyle, aby cała jej ilość została wchłonięta przez mięso (ok. 3 szklanki); zamiast wody można użyć wywaru z kości, ale wówczas kiełbasa będzie mniej trwała. Wyrobionym farszem na­pełniać jelita przez maszynkę. Kiełbasę obsuszyć na wietrze i po­wiesić w suchej, chłodnej, lekko przewiewnej spiżarni. Przygoto­waną w ten sposób kiełbasę można przechowywać przez ok. 3 ty­godnie.Podobnie można przygotować kiełbasę z dodatkiem wołowiny lub baraniny, biorąc: 3 kg wieprzowiny i 1 kg wołowiny albo też 3 kg wieprzowiny i 1 kg baraniny oczyszczonej z tłuszczu.