Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Ragout baranie

Podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem i kalafiorem, kapustą bruk­selką itp.

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka , 2 dag

śmietana, 20 dag

sól, 1 szczypta

cebula, 5 dag

słonina, 5 dag

baranina , 1.25 kg

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, pokrajać mostek z kością na 10 jednakowych kawałków (po 2 kawałki na l porcję), posolić. Słoninę stopić, wyjąć skwarki, tłuszcz rozgrzać na patelni i osmażyć mięso na rumiano. Mięso przełożyć do rondelka, na tłuszczu osmażyć cebulę na kolor jasny, dodać wraz z tłuszczem do mięsa, podlać wodą i udusić powoli pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, sos podprawić śmietaną.