Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Ragout baraniePodawać z ryżem, ziemniakami, makaronem i kalafiorem, kapustą brukselką itp. |
Liczba porcji: więcej
mąka , 2 dag
śmietana, 20 dag
sól, 1 szczypta
cebula, 5 dag
słonina, 5 dag
baranina , 1.25 kg
Mięso opłukać, pokrajać mostek z kością na 10 jednakowych kawałków (po 2 kawałki na l porcję), posolić. Słoninę stopić, wyjąć skwarki, tłuszcz rozgrzać na patelni i osmażyć mięso na rumiano. Mięso przełożyć do rondelka, na tłuszczu osmażyć cebulę na kolor jasny, dodać wraz z tłuszczem do mięsa, podlać wodą i udusić powoli pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, sos podprawić śmietaną.