Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Baranina duszona z włoską kapustą

Dla całej rodziny

Liczba porcji: więcej

Składniki:

ząbek czosnku, 2 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 4 dag

masło, 4 dag

cebula, 5 dag

włoszczyzna, 15 kg

kapusta włoska, 60 dag

baranina , 1 kg

Sposób przygotowania:

Opłukany mostek przerąbać na pół w poprzek, zalać niedużą ilością gorącejwody i podgotować. Włoszczyznę i cebulę opłukać, oczyścić, cebulę obrać, pokrajać, dodać do gotującego się mięsa, posolić do smaku, razem ugotować do miękkości. Gdy mięso się dogotowuje, lecz nie jest jeszcze zupełnie miękkie, wyjąć je z rosołu, pokrajać na 10 równej wielkości kawałków, rosół odcedzić od włoszczyzny. Włoską kapustę opłukać, oczyścić, pokrajać na cząstki (jak pomarańczę). Mięso i kapustę zalać rosołem z baraniny (aby je tylko przykrył) i ugotować powoli do miękkości w naczyniu odkrytym. Sporządzić zasmażkę z masła i mąki, podprawić nią miękkie mięso i ka­pustę, zagotować, dodać pieprzu i roztartego czosnku do smaku, jeżeli potrzeba dosolić.