Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Baranina duszona z włoską kapustąDla całej rodziny |
Liczba porcji: więcej
ząbek czosnku, 2 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 4 dag
masło, 4 dag
cebula, 5 dag
włoszczyzna, 15 kg
kapusta włoska, 60 dag
baranina , 1 kg
Opłukany mostek przerąbać na pół w poprzek, zalać niedużą ilością gorącejwody i podgotować. Włoszczyznę i cebulę opłukać, oczyścić, cebulę obrać, pokrajać, dodać do gotującego się mięsa, posolić do smaku, razem ugotować do miękkości. Gdy mięso się dogotowuje, lecz nie jest jeszcze zupełnie miękkie, wyjąć je z rosołu, pokrajać na 10 równej wielkości kawałków, rosół odcedzić od włoszczyzny. Włoską kapustę opłukać, oczyścić, pokrajać na cząstki (jak pomarańczę). Mięso i kapustę zalać rosołem z baraniny (aby je tylko przykrył) i ugotować powoli do miękkości w naczyniu odkrytym. Sporządzić zasmażkę z masła i mąki, podprawić nią miękkie mięso i kapustę, zagotować, dodać pieprzu i roztartego czosnku do smaku, jeżeli potrzeba dosolić.