Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Baranina duszona z ziemniakami

Polecam bo warto

Składniki:

baranina , 1.25 kg

ziemniak, 1 kg

cebula, 6 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

ziele angielskie, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

słonina, 6 dag

Sposób przygotowania:

Baraninę opłukać, podzielić na porcje (wraz z kością), dodać trochę gorącej wody, przyprawy, soli do smaku i powoli ugotować. W miarę wyparowania wody polewać tylko tyle, aby mięso było nią przykryte. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać na części i włożyć do ugotowanego mięsa, dodać pokrajaną cebulę, a jeżeli potrzeba, trochę wody i pod przykry­ciem ugotować w rosole, nie mieszając. Na talerze wydawać mięso i ziemniaki podlane rosołem. Jeżeli baranina jest chuda, potrawę trzeba okrasić słoniną ze zrumienionymi skwarkami.