Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Baranina duszona z ziemniakamiPolecam bo warto |
baranina , 1.25 kg
ziemniak, 1 kg
cebula, 6 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
ziele angielskie, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
słonina, 6 dag
Baraninę opłukać, podzielić na porcje (wraz z kością), dodać trochę gorącej wody, przyprawy, soli do smaku i powoli ugotować. W miarę wyparowania wody polewać tylko tyle, aby mięso było nią przykryte. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać na części i włożyć do ugotowanego mięsa, dodać pokrajaną cebulę, a jeżeli potrzeba, trochę wody i pod przykryciem ugotować w rosole, nie mieszając. Na talerze wydawać mięso i ziemniaki podlane rosołem. Jeżeli baranina jest chuda, potrawę trzeba okrasić słoniną ze zrumienionymi skwarkami.