Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Baranina gotowana z rosołu

Polecam z sosem czosnkowym.

Składniki:

ziele angielskie, 1 szczypta

cebula, 3 dag

włoszczyzna, 25 dag

liść bobkowy, 1 szt.

baranina , 1.25 kg

Sposób przygotowania:

Skruszałe mięso baranie opłukać, nie luzując z kości zalać gorącą wodą i powoli gotować; posolić. Gdy mięso już się dogotowuje, dodać włoszczyznę, cebulę zrumienioną na płycie i przyprawy; na końcu dodać kapustę włoską. Gdy mięso miękkie, rosół odcedzić, ugotować w nim ziemniaki krajane w krążki.Mięso pokrajać na cieniutkie plastry i podawać bardzo gorące z warzywami, ziemniakami z rosołu i sosem: pomidorowym, czosnkowym, cebulo­wym.