Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Baranina gotowana z białym sosem cebulowym

Najlepsze z sosem cebulowym

Składniki:

sos cebulowy, 0.5 szkl.

ząbek czosnku, 1 szt.

sól, 1 szczypta

ziele angielskie ziarnka, 10 szt.

liść bobkowy, 2 szt.

cebula, 10 dag

ocet, 6 dag

baranina , 1.25 kg

Sposób przygotowania:

Baraninę opłukać, zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać cebulę, przyprawy i mięso powoli ugotować do miękkości; gdy już się dogotowuje, dodać soli do smaku i czosnku. Mięso odcedzić, pokrajać na porcje (mostek i kark wydawać z (kością), wy­łożyć na gorący półmisek. Podawać z ziemniakami i sosem białym cebulowym, sporządzonym na rosole z baraniny.