Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Dorsz zapiekany w sosie chrzanowymPodawać z ziemniakami oblanymi zrumienionym masłem i posypanymi zieloną pietruszką. |
dorsz , 1.25 kg
masło, 5 dag
mąka , 5 dag
chrzan, 10 dag
śmietana, 20 dag
sól, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
ryba, 2 szt.
Rybę opłukać, oczyścić, skropić octem; szczupaka oczyścić z łusek sprawić, opłukać; rybą i jadalne wnętrzności posolić, włożyć do porcelanowego naczynia, odstawić. Sporządzić sos: chrzan opłukać, zetrzeć. Masło stopić, dodać mąką, podsmażyć, odstawić. Zasmażką rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, dodać chrzanu, soli, octu. cukru do smaku; na końcu wymieszać z surowymi żółtkami. Rybą osuszyć, włożyć do środka jadalne wnętrzności, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić masłem, podpiec; gdy mięso zmięknie (ok. 30 min.), rybę zalać gęstym sosem i zapiec. Gdy skórka zrumieni się, podawać na tym samym półmisku.