Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kulki z dorsza w sosach

Do wyboru sos: chrzanowy, grzybowy, grecki na gorąco, pomido­rowy

Składniki:

dorsz , 85 dag

bułka , 6 dag

jajka, 0.5 szt.

cebula, 4 dag

tłuszcz, 3 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

mąka , 3 dag

sos grzybowy, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Sporządzić masę mieloną, podzielić na 10 porcji, wyrobić w mące kulki i obsmażyć je. Sporządzić sos pomidorowy, chrzanowy, grzybowy, grecki (na gorąco), zrazy włożyć do gorącego sosu, zagrzać tylko na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej na palniku gazowym i szybko wydawać, aby nie roz­padły się. Podawać z ziemniakami.