Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Sznycel ministerski z dorsza i szczupakaPodawać z ziemniakami i sałatką lub surówką. |
kajzerki , 5 dag
bułka tarta , 5 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 3 dag
cebula, 5 dag
jajka, 0.5 szt.
ugotowane ziemniaki, 10 dag
mleko, 3 łyżk.
bułka , 4 dag
szczupak, 75 dag
dorsz , 50 dag
Szczupaka sprawić, dorsza i szczupaka opłukać, zdjąć skórę, mięso odfiletować. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Cebulę z tłuszczem lekko zrumienić. Zemleć rybę, ziemniaki i bułkę; do masy rybnej dodać jajo, sól, pieprz i cebulę, wyrobić ją starannie. Czerstwą kajzerkę obetrzeć ze skórki, pokrajać w cieniutkie kromeczki i drobniutkie prostokątne grzanki, wymieszać je z tartą bułką. Z masy rybnej robić kotlety i ukształtować je w tartej bułce z grzankami nadając im kształt owalny; panierowanie dobrze przycisnąć ręką, aby grzanki nie odpadły w czasie smażenia. Rozgrzać tłuszcz, sznycle smażyć na miernym ogniu, z obydwu stron, na kolor złoty.