Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Sznycel ministerski z dorsza i szczupaka

Podawać z ziemniakami i sałatką lub surówką.

Składniki:

kajzerki , 5 dag

bułka tarta , 5 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 3 dag

cebula, 5 dag

jajka, 0.5 szt.

ugotowane ziemniaki, 10 dag

mleko, 3 łyżk.

bułka , 4 dag

szczupak, 75 dag

dorsz , 50 dag

Sposób przygotowania:

Szczupaka sprawić, dorsza i szczupaka opłukać, zdjąć skórę, mięso odfiletować. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Cebulę z tłuszczem lekko zrumienić. Zemleć rybę, ziemniaki i bułkę; do masy rybnej dodać jajo, sól, pieprz i cebulę, wyrobić ją starannie. Czerstwą kajzerkę obetrzeć ze skórki, pokrajać w cieniutkie kromeczki i drobniutkie prostokątne grzanki, wymieszać je z tartą bułką. Z masy rybnej robić kotlety i ukształtować je w tartej bułce z grzankami nadając im kształt owalny; panierowanie dobrze przycisnąć ręką, aby grzanki nie odpadły w czasie smażenia. Rozgrzać tłuszcz, sznycle smażyć na miernym ogniu, z obydwu stron, na kolor złoty.