Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Szczupak faszerowany

Całkiem smaczny

Składniki:

szczupak, 1.25 kg

cebula, 8 dag

tłuszcz, 5 dag

bułka , 5 dag

mleko, 3 łyżk.

jajka, 0.5 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie, 1 szczypta

wywar, 1 l

Sposób przygotowania:

Rybą opłukać, ogłowić, sprawić, zdjąć skórę, mięso odfiletować. Ugotować wywar z włoszczyzny, głowy i ości, odcedzić, posolić. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem nie rumieniąc. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Zemleć mięso, bułkę i cebulę, do masy dodać jaja, przyprawy; wyrobić starannie dodając 0.5 szklanki zimnej wody. Kawałek czystego płótna zwilżyć, posmarować masłem, na płótno wyłożyć masę rybną, ukształtować wałek jednakowej grubości, zawinąć w płótno i wło­żyć do wrzącego, posolonego wywaru; gotować na brzegu płyty powoli przez l—l.5 godz. Roladę wyłożyć z płótna podcinając nożem, pokrajać na skośne kawałki l.5 cm szerokie i podawać z chrzanem, sosem pomidorowym albo greckim.