Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Szczupak faszerowanyCałkiem smaczny |
szczupak, 1.25 kg
cebula, 8 dag
tłuszcz, 5 dag
bułka , 5 dag
mleko, 3 łyżk.
jajka, 0.5 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szczypta
wywar, 1 l
Rybą opłukać, ogłowić, sprawić, zdjąć skórę, mięso odfiletować. Ugotować wywar z włoszczyzny, głowy i ości, odcedzić, posolić. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem nie rumieniąc. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Zemleć mięso, bułkę i cebulę, do masy dodać jaja, przyprawy; wyrobić starannie dodając 0.5 szklanki zimnej wody. Kawałek czystego płótna zwilżyć, posmarować masłem, na płótno wyłożyć masę rybną, ukształtować wałek jednakowej grubości, zawinąć w płótno i włożyć do wrzącego, posolonego wywaru; gotować na brzegu płyty powoli przez l—l.5 godz. Roladę wyłożyć z płótna podcinając nożem, pokrajać na skośne kawałki l.5 cm szerokie i podawać z chrzanem, sosem pomidorowym albo greckim.