Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Pulpety z dorsza w sosieNaprawdę oryginalne |
pieprz, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
margaryna, 4 dag
cebula, 4 dag
mąka ziemniaczana, 1 łyżecz.
mleko, 3 łyżk.
czerstwa bułka, 6 dag
dorsz , 85 dag
sól, 1 szczypta
ziele angielskie, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szczypta
włoszczyzna, 20 dag
Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem nie rumieniąc. Rybę oczyścić, opłukać, zdjąć skórę, odfiletować. Zemleć rybę wraz z bułką i cebulą. Do masy wbić jajo, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku, wyrobić starannie, kształtować rękami zwilżonymi wodą po 2 krągłe pulpety na l porcję. Ugotować wywar z warzyw, odcedzić, posolić; na wrzący wywar włożyćpulpety i gotować powoli na brzegu kuchni (20 min.); wybrać łyżką cedzakową. Podawać na okrągłym półmisku z sosem: beszamelowym, koperkowym, cytrynowym, pomidorowym, chrzanowym i ziemniakami lub z sosem pomidorowym i kluseczkami.