Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Pulpety z dorsza w sosie

Naprawdę oryginalne

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

margaryna, 4 dag

cebula, 4 dag

mąka ziemniaczana, 1 łyżecz.

mleko, 3 łyżk.

czerstwa bułka, 6 dag

dorsz , 85 dag

sól, 1 szczypta

ziele angielskie, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szczypta

włoszczyzna, 20 dag

Sposób przygotowania:

Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem nie rumieniąc. Rybę oczyścić, opłukać, zdjąć skórę, odfiletować. Zemleć rybę wraz z bułką i cebulą. Do masy wbić jajo, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku, wyrobić starannie, kształtować rękami zwilżonymi wodą po 2 krągłe pulpety na l porcję. Ugotować wywar z warzyw, odcedzić, posolić; na wrzący wywar włożyćpulpety i gotować powoli na brzegu kuchni (20 min.); wybrać łyżką cedzakową. Podawać na okrągłym półmisku z sosem: beszamelowym, koperkowym, cytrynowym, pomidorowym, chrzanowym i ziemniakami lub z sosem pomi­dorowym i kluseczkami.