Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Wątróbka gęsia smażonaBardzo smaczne danie |
Sposób przygotowania: smażone
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
cebula, 4 dag
masło, 2 dag
słonina, 3 dag
wątróbka gęsia, 30 dag
Wątróbką opłukać, namoczyć na godzinę w mleku, wyjąć, odcisnąć i oprószyć pieprzem. Słoninę stopić, rozgrzać na małej patelni, wątróbką szybko osmażyć. Włożyć pokrajaną cebulę, lekko ją przyrumienić i wyjąć. Gdy wątróbka będzie z jednej strony zrumieniona, obrócić ją, dodać masła i lekko zrumienić wątróbkę, nie dosmażając do wnętrza, na końcu oprószyć solą. Jeżeli wątróbka jest duża, pokrajać ją na porcje i wydać zaraz oblaną tłuszczem z cebulą.