![]() |
Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Kuropatwy duszone w kapuście czerwonejPodawać z ziemniakami. |
wino wytrawne, 0.5 szkl.
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
mąka , 2 dag
cebula, 5 dag
czerwona kapusta, 1.25 kg
słonina, 7 dag
sól, 1 szczypta
kuropatwa, 3 szt.
Skruszałe, sprawione kuropatwy natrzeć solą, włożyć do rondelka, opiec w piekarniku na tłuszczu, podlać wodą i udusić na pół na płycie kuchennej. Kapustę zszatkować, włożyć do wrzącej wody, odcedzić, włożyć do kuropatw, dodać szatkowaną cebulę, wino i trochę wody, udusić do miękkości bez przykrycia; gdy kuropatwy miękkie, wyjąć je, przekrajać wzdłuż na 2 połowy każdą. Na końcu podprawić kapustę zasmażką, dodać soli, kwasku i cukru do smaku, włożyć kuropatwy, poddusić w kapuście.