Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Kaczka lub gęś duszona w kapuście z jabłkamiPodawać z ziemniakami we wszelkiej postaci. |
cukier puder, 1 szczypta
jabłko, 40 dag
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
kminek, 1 szczypta
cebula, 5 dag
kapusta, 1.25 kg
tłuszcz, 5 dag
kaczka , 1 szt.
Sprawioną i skruszałą kaczkę opłukać, nasolić na 2 godziny, pokrajać na porcje, osmażyć na tłuszczu, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszczu i dusić podprzykryciem. Gdy mięso dogotowuje się, dodać cienko poszatkowaną kapustę, cebulę, kminek i udusić do miękkości w naczyniu odkrytym. Gdy smięso miękkie, wyjąć je, dodać do kapusty poszatkowane jabłka i ugotować. Potrawę podprawić zasmażką, dodać soli i cukru do smaku, włożyć mięso, podgrzać.