Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kaczka lub gęś duszona w kapuście z jabłkami

Podawać z ziemniakami we wszelkiej postaci.

Składniki:

cukier puder, 1 szczypta

jabłko, 40 dag

sól, 1 szczypta

mąka , 2 dag

kminek, 1 szczypta

cebula, 5 dag

kapusta, 1.25 kg

tłuszcz, 5 dag

kaczka , 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sprawioną i skruszałą kaczkę opłukać, nasolić na 2 godziny, pokrajać na porcje, osmażyć na tłuszczu, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszczu i dusić podprzykryciem. Gdy mięso dogotowuje się, dodać cienko poszatkowaną kapustę, cebulę, kminek i udusić do miękkości w naczyniu odkrytym. Gdy smięso miękkie, wyjąć je, dodać do kapusty poszatkowane jabłka i ugotować. Potrawę podprawić zasmażką, dodać soli i cukru do smaku, włożyć mięso, podgrzać.