Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Potrawka z kury

Całkiem całkiem

Składniki:

kura, 1 szt.

włoszczyzna, 20 dag

liść bobkowy, 1 szt.

sól, 1 szczypta

ziele angielskie, 1 szczypta

tłuszcz, 4 łyżk.

masło, 4 dag

mąka , 5 dag

wywar, 0.75 l

natka pietruszki, 1 szt.

żółtka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Skruszałą kurą namoczyć na 2 godziny iw wodzie. Kurą zalać wrzącą wodą, dodać sól i powoli gotować wraz z podróbkami. Włoszczyzną opłukać, oczyścić, cebulą zrumienić. Gdy kura na wpół ugoto­wana, dodać ją do rosołu wraz ze zmiażdżonymi przyprawami, mięso dogotować. Zebrać tłuszcz z rosołu, rosół odcedzić i odparować do 3/4 litra. Tłuszcz z kury lub masło rozetrzeć z mąką na głębokim talerzu, rozprowa­dzić rosołem, silnie mieszając zagotować. Kurę pokrajać na części tak jak kurę z rosołu, warzywa z wywaru pokrajać w grubą kostką. Kurę włożyć do sosu, silnie podgrzać. Przed wydaniem sos wymieszać z surowymi żółtkami. Kurę z sosem wyłożyć na okrągły półmisek, obłożyć ka­szą, ryżem i pokrajanymi warzywami. Można również podawać z kluseczkami francuskimi lub półfrancuskimi i gotowanymi warzywami z masłem, zwłaszcza z młodą marchewką, fasolką szparagową, kalafiorem itp.