Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Medalion wieprzowy naturalny

Medaliony sporządzić tylko z mięsa dobrze dojrzałego.

Składniki:

mąka , 2 dag

smalec, 4 dag

masło, 4 dag

polędwica wieprzowa, 1 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, pokrajać, piłując ostrym nożem w poprzek włókien, na 5 jed­nakowej wielkości medalionów, lekko pobić je tłuczkiem. Tuż przed smażeniem mięso oprószyć solą, pieprzem i mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso i smażyć, na miernie nagrzanej płycie, rumieniąc obie powierzchnie, przy obracaniu mięsa na drugą stronę dodać masło, mięso, dosmażyć lub świeże masło położyć na mięsie tuż przed podaniem. Do sosu wlać 2 łyżki wrzącej wody, rozgotować go. Mięso natychmiast wydawać na długim ogrzanym półmisku, oblane sosem ze smażenia. Podawać z frytkami, ziemniakami drążonymi, gotowanymi warzywami se­zonowymi z masłem.