Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy wieprzowe po węgiersku

Podawać z kluseczkami kładzionymi, półfrancuskimi lub francuskimi z mąki lub manny.

Składniki:

wieprzowina , 1 kg

sól, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

mąka , 2 dag

słonina, 5 dag

cebula, 5 dag

przecier pomidorowy, 2 dag

śmietana, 20 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, odciąć zbędną warstwę słoniny, pokrajać na 5 płaskich porcji i zbić kształtując okrągłe zrazy.Mięso oprószyć solą, papryką, mąką i osmażyć na rumiano z obydwu stron, mięso po osmażeniu przenieść do rondelka. Na tłuszczu ze smażenia lekko zrumienić resztę papryki i pokrajaną cebulę, wlać do mięsa, dodać trochę wody i mięso powoli udusić do miękkości. Gdy mięso jest miękkie, sos podprawić: śmietanę rozmieszać z powidełkami i resztą mąki, wlać do mięsa, mieszając zagotować. Przed wydaniem dodać roztarty czosnek.