![]() |
Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy wieprzowe po węgierskuPodawać z kluseczkami kładzionymi, półfrancuskimi lub francuskimi z mąki lub manny. |
wieprzowina , 1 kg
sól, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
mąka , 2 dag
słonina, 5 dag
cebula, 5 dag
przecier pomidorowy, 2 dag
śmietana, 20 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
Mięso opłukać, odciąć zbędną warstwę słoniny, pokrajać na 5 płaskich porcji i zbić kształtując okrągłe zrazy.Mięso oprószyć solą, papryką, mąką i osmażyć na rumiano z obydwu stron, mięso po osmażeniu przenieść do rondelka. Na tłuszczu ze smażenia lekko zrumienić resztę papryki i pokrajaną cebulę, wlać do mięsa, dodać trochę wody i mięso powoli udusić do miękkości. Gdy mięso jest miękkie, sos podprawić: śmietanę rozmieszać z powidełkami i resztą mąki, wlać do mięsa, mieszając zagotować. Przed wydaniem dodać roztarty czosnek.