Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Wieprzowina duszona w kapuście słodkiejPodawać z ziemniakami. |
Sposób przygotowania: duszone
kapusta, 1.25 kg
wieprzowina , 75 dag
jabłko, 30 dag
mąka , 2 dag
tłuszcz, 5 dag
cebula, 5 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
cukier, 2 łyżecz.
marchew, 2 szt.
Kapustę i marchew oczyścić, opłukać, pokrajać w grubą kostkę. Mięso opłukać, pokrajać na porcje. Tłuszcz stopić i mięso osmażyć na tłuszczu, włożyć do kapusty wraz z cebulą, zalać niedużą ilością wody i ugotować bez przykrycia na niezbyt silnym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dociąć obrane i pokrajane jabłka. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia podrumienić mąkę, zasmażką rozprowadzić wywarem z kapusty, wlać do ugotowanej potrawy. Do kapusty dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, zagotować. Zamiast jabłek można dodać konserwę pomidorową.