Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Wieprzowina duszona w kapuście słodkiej

Podawać z ziemniakami.

Sposób przygotowania: duszone

Składniki:

kapusta, 1.25 kg

wieprzowina , 75 dag

jabłko, 30 dag

mąka , 2 dag

tłuszcz, 5 dag

cebula, 5 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

cukier, 2 łyżecz.

marchew, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Kapustę i marchew oczyścić, opłukać, pokrajać w grubą kostkę. Mięso opłukać, pokrajać na porcje. Tłuszcz stopić i mięso osmażyć na tłuszczu, włożyć do kapusty wraz z cebulą, zalać niedużą ilością wody i ugotować bez przykrycia na niezbyt silnym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dociąć obrane i pokrajane jabłka. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia podrumienić mąkę, zasmażką rozprowadzić wywarem z kapusty, wlać do ugotowanej potrawy. Do kapusty dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, zagotować. Zamiast jabłek można dodać konserwę pomidorową.