Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Schab zapiekany

Podawać z wszystkimi rodzajami kapusty i z ziemniakami

Składniki:

szynka z prosięcia, 30 dag

cebula, 10 dag

tłuszcz, 5 dag

kolendra, 1 szczypta

schab , 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Starannie oczyszczony schab natrzeć na 2 godz. solą wymieszaną z tłuczonym kolendrem. Rozgrzać na brytfannie tłuszcz, włożyć mięso, polać tłuszczem i piec w mier­nie ogrzanym piekarniku polewając sosem; sos skraplać, wodą, aby się nie palił. Gdy mięso na pół upieczone, włożyć do sosu cebulę, usmażyć ją w tłuszczu na złoty kolor. Miękkie mięso pokrajać na cienkie płaty wraz ze skórą i tłuszczem. Podawać z wszystkimi rodzajami kapusty i z ziemniakami, z knedlami z ziemniaków lub z bułki.