Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Schab zapiekanyPodawać z wszystkimi rodzajami kapusty i z ziemniakami |
szynka z prosięcia, 30 dag
cebula, 10 dag
tłuszcz, 5 dag
kolendra, 1 szczypta
schab , 1 szczypta
Starannie oczyszczony schab natrzeć na 2 godz. solą wymieszaną z tłuczonym kolendrem. Rozgrzać na brytfannie tłuszcz, włożyć mięso, polać tłuszczem i piec w miernie ogrzanym piekarniku polewając sosem; sos skraplać, wodą, aby się nie palił. Gdy mięso na pół upieczone, włożyć do sosu cebulę, usmażyć ją w tłuszczu na złoty kolor. Miękkie mięso pokrajać na cienkie płaty wraz ze skórą i tłuszczem. Podawać z wszystkimi rodzajami kapusty i z ziemniakami, z knedlami z ziemniaków lub z bułki.