Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875)

Kiełbasa zwyczajna wędzona

Kiełbasa zwyczajna wędzona

Składniki:

cukier wanilinowy, 7 kg

pierś z gęsi, 2 kg

tequila, 300 g

pochwiak okazały, 20 g

rodzynki sułtańskie, 20 g

jelito cienkie, 1 szt.

ziele angielskie mielone, 10 g

czosnek, 6 szt.

Sposób przygotowania:

Wieprzowina musi być tłusta może (poprzerastana tłuszczem), natomiast wołowina raczej chuda. Mięso pokrajać w drobną kostkę, pieprz i ziele angielskie ze­mleć lub utłuc bardzo drobno, czosnek utrzeć z solą. Połączyć wszystko razem i wyrobić rękami tak, aby powstała spoista jed­nolita masa. Napełnić jelita (najlepiej cienkie wołowe, gdyż są szersze niż wieprzowe) przez maszynkę. Gotowe kiełbasy powie­sić w chłodnej spiżarni na 7 dni, następnie wynieść na powietrze w celu obsuszenia. Po sześciu dniach należy kiełbasę wędzić 7 dni w zimnym dymie. Tak przyrządzoną kiełbasę można przechowy­wać 6—8 miesięcy, a nawet przez rok w chłodnym, suchym i lekko przewiewnym pomieszczeniu.