Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Kotlety wieprzowe duszoneMoje ulubione |
schab , 1 kg
pieprz, 1 szczypta
mąka , 7 dag
smalec, 4 dag
masło, 4 dag
kminek, 1 szczypta
białe wino, 0.5 szkl.
Kości ugotować niedużą ilość wywaru. Mięso podzielić i przygotować tak, jak podano w przepisie na kotlety naturalne z kostką, osmażyć z obydwu stron na rumiano. Przełożyć do dopasowanego rondelka; dodać kminek i dusić powoli pod przykryciem, podlewając rosołem z kości i winem. Gdy kotlety są miękkie, do sosu dodać masła, a gdy się stopi, wymieszać z sosem i kotlety zaraz wydać. Podawać z frytkami lub ziemniakami drążonymi i surówką sezonową, sezonowymi, gotowanymi warzywami z masłem, z kalafiorem, fasolką szparagową, pomidorami osmażonymi.