Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety wieprzowe duszone

Moje ulubione

Składniki:

schab , 1 kg

pieprz, 1 szczypta

mąka , 7 dag

smalec, 4 dag

masło, 4 dag

kminek, 1 szczypta

białe wino, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Kości ugotować niedużą ilość wywaru. Mięso podzielić i przygotować tak, jak podano w przepisie na kotlety natu­ralne z kostką, osmażyć z obydwu stron na rumiano. Przełożyć do dopasowa­nego rondelka; dodać kminek i dusić powoli pod przykryciem, podlewając rosołem z kości i winem. Gdy kotlety są miękkie, do sosu dodać masła, a gdy się stopi, wymieszać z sosem i kotlety zaraz wydać. Podawać z frytkami lub ziemniakami drążonymi i surówką sezonową, sezo­nowymi, gotowanymi warzywami z masłem, z kalafiorem, fasolką szparagową, pomidorami osmażonymi.