Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Gulasz segedyński

Podawać z ziemniakami.

Składniki:

liść bobkowy, 1 szt.

mielona papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

kapusta kiszona, 1 kg

cebula, 3 dag

tłuszcz, 5 dag

wieprzowina , 0.75 kg

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną po przekrajać parę razy. Mięso opłukać, podzielić na małe zrazy (po 2 na porcję), rozbić na płaskie kawałki, oprószyć solą i mąką, osmażyć. Na tłuszczu ze smażenia lekko zrumienić cebulę. Układać warstwami w rondelku na przemian kapustę, mięso, trochę cebulii przyprawy. Potrawę zalać niedużą ilością wody i ugotować powoli w od­krytym naczyniu. Gdy kapusta miękka, podprawić ją pozostałą mąką. Jeżeli potrzeba, dosolić. Można wymieszać z powidełkami pomidorowymi. Przed podaniem gulasz można nieco podlać surowym kwasem z kapusty.