Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Boczek lub kiełbasa w kapuście z pomidoramiI z boczkiem i z kapustą jest smaczna potrawa |
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
przecier pomidorowy, 5 dag
mąka , 2 dag
tłuszcz, 2 dag
cebula, 5 dag
czerwona kapusta, 1.25 kg
boczek , 50 dag
Kapustę opłukać, oczyścić, pokrajać w grubą kostkę. Boczek oskrobać, opłukać, osmażyć, włożyć do kapusty, część tłuszczu odlać na zasmażkę. Cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić, wlać z tłuszczem do kapusty, dolać, trochę wody, dodać przyprawy i ugotować w naczyniu odkrytym, na niezbyt silnym ogniu. Gdy mięso i kapusta są już miękkie, przyrządzić zasmażkę, do odłożonego tłuszczu wsypać mąkę, lekko zrumienić, zasmażkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do jarzyny. Potrawę wymieszać, zagotować, dodać pomidory, soli, pieprzu i cukru do smaku. Podawać z ziemniakami. Do kapusty zamiast boczku można dodać kiełbasę wędzoną. Należy zwiększyć ilość tłuszczu o 3 dkg. Kiełbasę włożyć do kapusty już po jej wykończeniu i razem silnie ogrzać. Nie przetrzymywać ina gorącej płycie.