Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Pieczeń rzymskaPolecam |
Sposób przygotowania: pieczone
bułka tarta , 3 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
tłuszcz, 8 dag
czerstwa bułka, 4 dag
wieprzowina , 20 dag
wołowina , 40 dag
Masę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone i wyłożyć na stolnicę wysypaną bułką tartą, ukształtować gruby wałek. Rozgrzać tłuszcz w długiej wąskiej blasze, włożyć mięso, polać tłuszczem i wstawić do miernie gorącego piekarnika. Upiec polewając pieczeń od czasu do czasu sosem, sos skrapiać wodą, abysię nie palił. Upieczone mięso pokrajać na porcje 1 cm grube, ułożyć rzędem półstojącym na półmisku, oblać sosem, wydać. Podawać z ziemniakami i wszelkimi warzywami. Pieczeń można też podawać na zimno.