Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Klops nadziewany kiełbasąKlops ten można podawać na zimno bez sosu, jako zakąskę. |
bułka tarta , 3 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
wołowina , 40 dag
tłuszcz, 7 dag
cebula, 3 dag
czerstwa bułka, 4 dag
kiełbasa wieprzowa, 25 dag
Przyrządzić masę tak jak na kotlety mielone i wyłożyć na stolnicą wysypaną,tartą bułką. Ukształtować prostokąt z mięsa. Surową kiełbasę ułożyć wzdłuż jednego z dłuższych boków mięsa, wycisnąć ją z osłonki {lub kiełbasę wędzoną obrać ze skóry, ułożyć na mięsie). Zwinąć mięso w gruby wałek (zacząć zwijać od tego boku, na którym jest kiełbasa, aby po zwinięciu kiełbasa była w środku). Rozgrzać tłuszcz w wąskiej, długiej blasze, włożyć mięso na gorący tłuszcz,, oblać nim powierzchnią mięsa. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, upiec polewając sosem. Zgarnąć sos z boków brytfanny, skropić wodą, rozgotować go. Mięso po upieczeniu pokrajać w grube kawałki, ułożyć w całość na długim półmisku, oblać sosem. Podawać z ziemniakami i wszelkimi rodzajami warzyw.